HORECA Skills

powered by Altea Consult

Inwestycja A.1.2.1 KPO „HoReCa” – II edycja

Dotacje dla sektora HoReCa 2024 – II Nabór

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) ogłosiła II nabór na dotacje w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) dla firm z sektora HoReCa, turystyki i kultury. Konkurs skierowany jest do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które odnotowały spadek obrotów o co najmniej 30% w latach 2020-2021.

Kluczowe informacje

  • Ogłoszenie konkursu: 19 czerwca 2024 r.
  • Start składania wniosków: 18 lipca 2024 r.
  • Koniec przyjmowania wniosków: 20 sierpnia 2024 r., godz. 16:00
  • Instytucja Zarządzająca: Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej
  • Instytucja Wspierająca: Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
  • Całkowita kwota pomocy finansowej: 1 261 552 841 zł
  • Planowane efekty: Wsparcie dla 3,8 tys. przedsiębiorstw

Warunki uczestnictwa

  • Spadek obrotów: Co najmniej 30% w latach 2020-2021
  • Rodzaj działalności: Gastronomia, hotelarstwo, turystyka, kultura (zgodnie z PKD)
  • Okres działalności: Prowadzenie działalności do 31 grudnia 2019 r. lub od 20 marca 2020 r.
  • Kryteria wielkości przedsiębiorstwa: Mikro, małe lub średnie
  • Pomoc de minimis (maksymalnie 300 tys. euro w ciągu trzech ostatnich lat)

Zakres wsparcia

Dotacje mogą być przeznaczone na:

  • Inwestycje: Zakup maszyn, urządzeń, roboty budowlane, zielona transformacja, technologie cyfrowe.
  • Szkolenia pracowników: Podnoszenie kwalifikacji, przekwalifikowanie.
  • Usługi rozwojowe: Studium wykonalności, modele biznesowe, procedury techniczne.

Dofinansowanie

  • Maksymalny poziom dofinansowania: 90%
  • Koszty kwalifikowalne inwestycji: Od 50 000 zł do 600 000 zł (netto)
  • Maksymalna kwota dotacji: 540 000 zł

Wsparcie udzielane jest wyłącznie w formie refundacji na podstawie dokumentów księgowych. Inwestycje muszą być zakończone do 31 stycznia 2026 r.

7 istotnych zmian 

Oto lista 7 zmian regulaminowych w drugim naborze, które ułatwią ubieganie się o dofinansowanie w ramach Inwestycji KPO HoReCa, realizowanej z Krajowego Planu Odbudowy:

  1. Zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura.
  2. Przeniesiono obowiązek przedkładania przez wnioskodawców dokumentów potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji do właściwych organizacji w związku z prowadzoną działalnością na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia.
  3. Zrezygnowano na etapie składania wniosków z obowiązku załączania przez wnioskodawców dokumentów/uprawnień/pozwoleń dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP. Obowiązek przesłania niezbędnych praw i pozwoleń na realizację przedsięwzięcia został przeniesiony na etap podpisania umowy w przypadku, gdy wnioskodawca we wniosku zadeklaruje, że takie pozwolenia będzie miał.
  4. Wprowadzono dodatkowe kryterium „Przedsięwzięcie MŚP realizowane będzie w ramach działalności HoReCa, turystyka lub kultura”, punktujące wnioskodawców, którzy w odpowiednich okresach realizacji swojej działalności posiadali i posiadają przeważający kod PKD. Tym samym w systemie LSI wnioskodawcy mają możliwość wyboru więcej niż jednego kodu PKD.
  5. Zrezygnowano w regulaminie wyboru przedsięwzięć MŚP z zapisu dotyczącego ustalenia optymalnej liczby przedsięwzięć. 
  6. W „Przewodniku kwalifikowalności wydatków” doprecyzowano definicję środka transportu rozumianego jako pojazdy samochodowe.
  7. Poprawiono oświadczenie o wyrażeniu zgody na doręczenie przez operatora korespondencji drogą elektroniczną w taki sposób, by zapisy oświadczenia były zgodne z informacjami zawartymi we wniosku o wsparcie.

Procedura składania wniosków

Wnioski należy składać wyłącznie za pośrednictwem Lokalnego Systemu Informatycznego (LSI) dostępnego na stronie lsi.parp.gov.pl. Każdy przedsiębiorca może złożyć tylko jeden wniosek.

Więcej informacji oraz dokumentację konkursową można znaleźć na stronie PARP.

Nie przegap szansy na wsparcie swojego biznesu w ramach KPO!


Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *